product

TG-Series
Highly Rigid Large CNC Lathe

The TG-4000/6000 series is a large lathe having incomparably high cutting capability. It can correspond to machining of large parts for construction machine/shipbuilding, both-end thread cutting of large-diameter/long-pipe materials for oil industry, and the needs of wind power generation field.

TG-4000

Photo is TG-4020 including options.

  • Applicable to Large Diameter and Long Workpieces
  • High production by powerful cutting
  • 15"~28" Chuck
  • Two types of Highly Rigid Spindle Stock are available.
  • Rectangular Slideways are Used In All Axes
  • Large Box Ways with Rigid 45° Slant Bed
  • High power 37/26/22kW spindle motor mounted.
  • Four types of powerful turrets are available.
  • Powerful Tailstock
  • More detailsOpen or Close
    Launching highly rigid large lathe TG-4000 to correspond to needs for high production turning and cutting!

    Takisawa TG-4000 series is a highly rigid large CNC lathe. It corresponds to the needs for high production turning and cutting in the fields of gas generator, oil drilling, construction machine, ship, aircraft, vehicle, power machine, and wind power generation. The attachable chuck size is flexible ranging from 15" to 28", so the machine can easily correspond to both-end thread cutting of large and long workpiece and large-diameter pipe.
    The maximum machining diameter is sufficient 710 mm for the T10 (10 stations) and T12 (12 stations) turning turret specifications. Also, it has a standard interference avoiding space when a long boring bar is attached. The standard hydraulic tailstock supports high power turning with its quill 160 mm in diameter and maximum thrust of 2.4 t. The high power spindle motor is strong 35/26/22 kW.

    Machine Main Specifications
      (Turning)
    TG-4010 TG-4020 TG-4030
    Type of Turret   10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    12-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    12-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    12-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    Max. Turning Diameter mm φ710 φ650 φ710 φ650 φ710 φ650
    Max. Turning Length mm 1000(A), 972(B), 859(C)2100(A), 2072(B), 1959(C)3200(A), 3172(B), 3059(C)
    Spindle Speed min-11200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C)1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C)1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C)
    Spindle Through-Hole Diameter mm131(A), 185(B), 275(C)131(A), 185(B), 275(C)131(A), 185(B), 275(C)
    Rapid Traverse Rate m/min X : 20 / Z : 24 X : 20 / Z : 24 X : 20 / Z : 24
    Spindle Motor
    (S3 25%/30 min/continuous)
    [(30 min/continuous)]
    kW 35/26/22 [OP. 37/30] 35/26/22 [OP. 37/30] 35/26/22 [OP. 37/30]
    Machine Height mm 274527502750
    Required Floor Space *1 mm 5948×23627195×24998261×2529
    Machine Weight kg 15500 18000 20500

    A, B, C are spindle type.
    *1) With Chip Conveyor

      (Turning&Milling)
    TG-4010CM TG-4020CM TG-4030CM
    Type of Turret   Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Max. Turning Diameter mm φ580 φ580 φ580
    Max. Turning Length mm 858(A), 830(B), 717(C)1958(A), 1930(B), 1817(C)3058(A), 3030(B), 2917(C)
    Spindle Speed min-11200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C)1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C)1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C)
    Spindle Through-Hole Diameter mm131(A), 185(B), 275(C)131(A), 185(B), 275(C)131(A), 185(B), 275(C)
    Rotary Tool Speed min-1300030003000
    Rapid Traverse Rate m/min X : 20 / Z : 24 X : 20 / Z : 24 X : 20 / Z : 24
    Spindle Motor
    (S3 25%/30 min/continuous)
    [(30 min/continuous)]
    kW 35/26/22 [OP. 37/30] 35/26/22 [OP. 37/30] 35/26/22 [OP. 37/30]
    Rotary Tool Motor
    (S3 25%/30 min/continuous)
    kW 11/7.5/5.5 11/7.5/5.5 11/7.5/5.5
    Machine Height mm 274527502750
    Required Floor Space *1 mm 5948×23627195×24998261×2529
    Machine Weight kg 15800 18300 20800

    A, B, C are spindle type.
    *1) With Chip Conveyor

TG-6000

Photo is TG-6040 including options.

  • Most Powerful Turning Capability In This Class Of Machine
  • Applicable to Large Diameter and Long Workpieces
  • Big bore specification for both-end machining of large-diameter pipe
  • 15"~28" Chuck
  • Four types of Highly Rigid Spindle Stock are available.
  • Highly Reliable rectangular Slideways Are Used In All Axes
  • Slant Bed Structure
  • High power 37/30kW spindle motor mounted.
  • Four types of powerful turrets are available.
  • Powerful Tailstock
  • More detailsOpen or Close
    Machine Main Specifications
      (Turning)
    TG-6010 TG-6020 TG-6030
    Type of Turret   8-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    12-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    8-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    12-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    8-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    10-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    12-Station Turret
    (Direct-Mount Type)
    Max. Turning Diameter mm φ760 φ730 φ760 φ730 φ760 φ730
    Max. Turning Length mm 103120314031
    Spindle Speed min-11200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C), 500(D)1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C), 500(D)1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C), 500(D)
    Spindle Through-Hole Diameter mm131(A), 185(B), 275(C), 375(D)131(A), 185(B), 275(C), 375(D)131(A), 185(B), 275(C), 375(D)
    Rapid Traverse Rate m/min X : 12 / Z : 16 X : 12 / Z : 16 X : 12 / Z : 14
    Spindle Motor
    (30 min/continuous)
    kW 37/30 [OP. 45/37] 37/30 [OP. 45/37] 37/30 [OP. 45/37]
    Machine Height mm 270027002700
    Required Floor Space *1 mm 5848×2360(A, B), 5848×2465(C, D)7067×2496(A, B), 7067×2601(C, D)8388×2526(A, B), 8388×2601(C, D)
    Machine Weight kg 15500 18000 20500

    A, B, C, D are spindle type.
    *1) With Chip Conveyor

      (Turning&Milling)
    TG-6010CM TG-6020CM TG-6030CM TG-6040CM
    Type of Turret   Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Rotary Tool Type
    12-Station Turret
    Max. Turning Diameter mm φ750 φ750 φ750 φ750
    Max. Turning Length mm 10312031 3031 4031
    Spindle Speed min-11200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C), 500(D)1200 [OP. 2000](A),1000(B), 750(C), 500(D) 1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C), 500(D) 1200 [OP. 2000](A), 1000(B), 750(C), 500(D)
    Spindle Through-Hole Diameter mm131(A), 185(B), 275(C), 375(D)131(A), 185(B), 275(C), 375(D) 131(A), 185(B), 275(C), 375(D) 131(A), 185(B), 275(C), 375(D)
    Rotary Tool Speed min-130003000 3000 3000
    Rapid Traverse Rate m/min X : 12 / Z : 16 X : 12 / Z : 16 X : 12 / Z : 14 X : 12 / Z : 14
    Spindle Motor
    (30 min/continuous)
    kW 37/30 [OP. 45/37] 37/30 [OP. 45/37] 37/30 [OP. 45/37] 37/30 [OP. 45/37]
    Rotary Tool Motor
    (S3 25%/continuous)
    kW 11/5.5 11/5.5 11/5.5 11/5.5
    Machine Height mm 27002700 2700 2800
    Required Floor Space *1 mm 5848×2360(A, B), 5848×2465(C, D)7067×2496(A, B), 7067×2601(C, D) 8388×2526(A, B), 8388×2601(C, D) 9562×2624(A, B, C, D)
    Machine Weight kg 15800 18300 20800 21800

    A, B, C, D are spindle type.
    *1) With Chip Conveyor